Magyar English Deutsch Pусский


A magyar vadászatról Szaúd-Arábiában

MEGJELENÉS DÁTUMA

2012. 06. 04.

ROVAT

Tudósítás

szerző

Gyulaj Zrt.

Vadászlap

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB Zrt.) agrárportfóliójába tartozó 22 állami erdőgazdaság szoros összefogással tett eleget a kihívásnak, hogy a magyar vadászatot méltón képviselje Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban, a 2012. május 15-étől 18-áig megrendezett Riyadh 2012 Travel Fair elnevezésű utazási kiállításon.

Szaúd-Arábia ősi, hagyományokat mélyen tisztelő földjén mindig is fontos szerepet töltött be a vadászat, és ma is közkedvelt bizonyos társadalmi rétegek körében. A szerény helyi lehetőségek miatt Afrikában és ázsiai országokban űzik leginkább, ami lehetőséget ad a magyar vadászati szolgáltatásoknak a piacon való megjelenésre. A Magyar Turizmus Zrt. csapata, valamint az MFB Zrt. részéről Seregi János ügyvezető igazgató és Herencsár Lajos igazgató szervezéséhez társulva az állami erdészeti részvénytársaságok közösen egy személyt delegálhattak a kiutazó magyar küldöttségbe. Mind az előkészületi vadász-szakmai koordinációs feladatokat, mind az állami területek kinti személyes képviseletét a tulajdonos megbízásából a Tamási székhelyű Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vállalta magára. A külön erre a kiállításra elkészített csaknem 60 oldalas exkluzív bemutató brosúra kitűnő minőségben töltötte be a hiányzó láncszem szerepét, mivel korábban nem létezett angol nyelvű, naprakész, a teljes vadászati portfóliót bemutató nyomtatott anyag, amely mind a 22 állami erdőgazdaság vadászati jelentőségét szemléltetné. A cégenkénti oldalpárokon minden fontosabb információ szerepelt, a vadászterületi elhelyezkedésektől a nagyobb, akár magánrepülőgépeket is fogadni képes repterekhez viszonyított elhelyezkedésen át az adott területen vadászható vadfajokig. Az anyag szerkesztése és az arculatötlet a Gyulaj Zrt. két munkatársa, Gőbölös Péter vezérigazgató és Kovács Tamás vadászati referens mellett Prihoda Judit grafikus művésznő munkájának érdeme, aki külön ehhez az anyaghoz készített az arab világhoz közelálló stílusú a sivatagi homok ihlette akvarelleket. Szépsége mellett a vadászkatalógus szakmai, vadászati presztízsét az eddigi magyar világrekord trófeák javának adatai és képanyaga növeli. A magyar stand kiváló elhelyezkedése és az első ilyen jellegű bemutatkozó megjelenése mellett Kállay Miklós szaúdi nagykövet úr jelenléte és önzetlen segítőkészsége is hozzájárult ahhoz, hogy a standot meglátogatta a királyi család részéről Mohammed Bin Salman Bin Abdulaziz herceg, Rijád emírjének személyes főtanácsosa is.

 

A kiállítás méreteiben viszonylag kicsi volt, azonban a helyszínválasztás előrevetítette a várható vendégek és kiállítók körét. A kiállítás a Szaúd-arábiai Királyság gazdagságát és regionális vezető szerepét hirdető, 300 méter magas szimbolikus épületben, a Kingdom Centerben található Four Seasons ötcsillagos luxusszálloda legnagyobb rendezvénytermében volt. A kiállításra ellátogató szaúdiak és családjaik mindegyike azért érkezett, mert a közeli vagy a távolabbi jövőben utazni szeretne, így mindegyikük potenciális vendéget jelentett a kiállítóknak. A magyar vadászati portfólió bemutatkozása azért is bizonyult jelentősnek, mert az egyébként „csak” utazási kiállításon kizárólag ez a stand kínált vadászati lehetőségeket is. Számos vendég kifejezett érdeklődéssel fogadta ezek széles tárházát. Az afrikai vadász szafarikhoz szokott érdeklődők a bemutatott videók és fényképek, valamint az átnyújtott angol nyelvű erdőgazdasági anyagok és árlisták megtekintése után nagy lelkesedést mutatott. 

 

 

Amennyiben ez kifejezője lehet az érdeklődés mértékének, a külön erre a kiállításra készített, részben arab nyelvű, fent említett vadászbrosúra már a kiállítás utolsó napja előtt teljesen elfogyott, pedig azokat csak olyan érdeklődőknek adták, akik kifejezett és egyértelmű érdeklődést mutattak a magyar vadászati lehetőségek iránt. A kiállítás utolsó napjára a kiküldött egyéni erdőgazdasági anyagok is teljesen elfogytak.

 

A négynapos kiállítás tapasztalataként elmondható, hogy a magyar állami vadászterületek új és érdekes célpontjai lehetnek a jövőben az arab vadászvendégeknek is, amennyiben a rájuk irányuló figyelem nemcsak egyszeri, hanem tartós. Bár a szkeptikusok sokszor teszik fel ugyanazt a kérdést, mint az amerikai és más piac esetében „ha eddig nem jöttek, most miért jönnének?” –, a rijádi kiállítás még inkább azt erősítette meg a magyar delegációban erre válaszként némi klasszikus párhuzammal élve, hogy „miképpen hallanának pedig rólunk prédikáció nélkül?” Némi hozzáállásbeli változással és felépített tartós piaci összpontosítással, valamint a megfelelő direkt kapcsolatok fokozatos kiépítésével a kimagaslóan fizetőképes Szaúd-Arábia közelebb kerülhet Magyarország vadászterületeihez, mint gondolnánk – zárja közleményét a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Szaúd-Arábia, Rijád, Riyadh 2012 Travel Fair, Magyar Fejlesztési Bank Zrt., MFB Zrt., állami erdészet, Magyar Turizmus Zrt., Seregi János, Herencsár Lajos, Tamási, Gyulaj Zrt., Gőbölös Péter, Kovács Tamás, Prihoda Judit, Mohammed Bin Salman Bin Abdulaziz herceg, vadászturizmus, katalógus

Hozzászólások

2012. 06. 05. 12:02 xy

A művésznő neve PRIHODA JUDIT! (1 "D"-vel!!!)Szóljon hozzá!  (A személyeskedő sértegetéseket és trágárságokat töröljük, a helyesírási hibákat javítjuk!)

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!Ambrózy Árpád - Nimród csillaga alatt
Pascal Durantel - A vadászat enciklopédiája
Fekete István - Csend
Ősi Zsolt - Vizsláskönyv
Avarffy Elek - Őzhívás
Bors Richárd,  - A sparhelt titkai
Killian Mullarney, Lars Svensson, Dan Zetterström, Péter J. Grant - Madárhatározó, Európa és Magyarország legátfogóbb terep határozója
Bozóki László - Remetekanok
Sue Jacquemier, Sarah Khan - Erdei élővilág
Fekete István - Első uhuzásom
Támogatott böngészők: Chrome (itt letölthető), Mozilla Firefox (itt letölthető)