Magyar English Deutsch Pусский


Gyurgyalag az év madara

MEGJELENÉS DÁTUMA

2013. 01. 09.

ROVAT

Aktuális

szerző

MTI

Vadászlap

Magyarország madárfaunájának egyik legszínpompásabb madara, a gyurgyalag (Merops apiaster) a 2013-as év madara egy tavaly májusban zárult szavazás eredményként - emlékeztet az internetes voksolást szervező Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

E madárfaj hosszú távú vonulóként a telet Afrikában tölti, csak a legmelegebb hónapokra jön költeni Magyarországra. Májusban érkezik és szeptember végére már el is hagyja a Kárpát-medencét. Partfalakban, telepesen (gyakran a partifecskékkel együtt) fészkelő faj. Főleg nagyobb termetű repülő rovarokkal táplálkozik. Speciális étrendje és fészkelési viselkedése miatt állományát számos veszély fenyegeti, így a partfalak természetes eróziója és benövényesedése, illegális homokbányászat, illetve a méhészetek közelében működő telepek megrongálása, mivel hűvös időben előfordul, hogy a madarak méhet zsákmányolnak.

 

A hazai gyurgyalagállomány az 1998 óta végzett célzott felmérések adatai alapján 20-30 ezer párra tehető, és mérsékelten csökkenő tendenciát mutat. Régebben az állományt sokkal kisebbre - néhány ezer párra - becsülték, de jellemzőek voltak akár több száz páros nagyobb költőtelepei is. Ma az állomány legnagyobb része 20 pár alatti telepeken költ - írja keddi közleményében a madárvédő szervezet, emlékeztetve, hogy a faj fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

 

Az év madara kampányhoz kapcsolódva az MME gyurgyalagfelmérést szervez a lakosság bevonásával az országos állomány még pontosabb megismerése, illetve a veszélyeztető tényezők felmérése céljából, megfigyelési adatait bárki feltöltheti a www.fecskefigyelo.mme.hu honlapra. Mint írják, az egyesület idén szeretne kiemelten foglalkozni az elöregedett, benövényesedett telepek felújításával, újak létesítésével, a fészektelepeket érintő illegális tevékenységek felderítésével és visszaszorításával, valamint a zavarás megelőzésével.

 

Gyurgyalag

gyurgyalag, év madara, MME, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület,Szóljon hozzá!  (A személyeskedő sértegetéseket és trágárságokat töröljük, a helyesírási hibákat javítjuk!)

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges! - Fácánvadászatok a Csákok földjén DVD
 - A másvilági vadász
Tanos Pál - Erdőzúgás
Kloss, Jethro - Gyógyító növények (Vissza az édenkertbe 1.)
Stephen Nappe - A tacskó
Schmidt Egon, Bécsy László - Négy évszak ösvényein
Blaumann Ödön,  - Vaddisznó hajtások 6. dvd
Gyimesi György - Vadászataim a Kárpátokban (bőrkötésben)
Heltay István, Kabai Péter - Hivatásos vadászok kézikönyve I-II.
Eva-Maria Dreyer, Wolfgang Dreyer - Vadnövények, bogyók és gombák
Támogatott böngészők: Chrome (itt letölthető), Mozilla Firefox (itt letölthető)