Magyar English Deutsch Pусский


Tüskevár Vetélkedő

MEGJELENÉS DÁTUMA

2012. 11. 29.

ROVAT

Aktuális

szerző

fataj.hu

Vadászlap

Az új Tüskevár film kapcsán vetélkedőt rendezett a TISZApART Mozi és a NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Háza 2012. november 24-én, amelyre 20 csapat nevezett be.

Fekete István nap

 

2005-ben kezdte és idén fejezte be Balogh György és stábja az új Tüskevár mozifilmet. A filmet október 4-től lehetett megtekinteni Szolnokon, a TISZApART Moziban.

 

Ennek kapcsán rendezett egy vetélkedőt a TISZApART Mozi és a NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Háza november 24-én (szombaton), melyre 20 csapat nevezett be. A környező általános iskolák 5-8. osztályos diákjai 3 fős csapatokban versengtek egymással, a nagy létszám miatt két csoportra osztottuk:

9.00 - 12.00 óráig: 10 csapat

- Kölcsey Ferenc Általános, Szajol (6 csapat)

- Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola (1 csapat)

- Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium (3 csapat)

 

13.00 - 16.00 óráig: 10 csapat

- Belvárosi Általános Iskola (1 csapat)

- Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola (2 csapat)

- Szandaszőlősi Általános Iskola (6 csapat)

- Szent-Györgyi Albert Általános Iskola (1 csapat)

 

Két módon is összemérhették tudásukat a csapatok: egy elméleti részben, ahol a filmből feltett kérdésekre kellett válaszolniuk, és egy ügyességi - gyakorlati rész, amelynek keretein belül különböző feladatokat kellett megoldaniuk a gyerekeknek a terepen.

 

A délelőtti és a délutáni csapatok tagjai nagy izgalommal várták a feladatokat. Az elméleti rész 3 egységből állt: totó kitöltése, hangfelismerés, valamint állatfigura hajtogatás lufiból. Az elmék "megtornáztatása" után következett a terepfeladatok sora.

 

Már az érkezésükkor is felfedezték a "Matula kunyhót", ám itt még feladat is várta a versenyzőket. A kunyhóba lépve felváltva minden csapat tagjai 3 percig tartózkodhattak bent. Ezalatt memorizálniuk kellett, miket láttak odabent. Odaillő és oda nem illő tárgyakkal volt megtöltve a kis kunyhó, melyből kilépve meg kellett nevezniük, mi nem volt odavaló.

 

A bemelegítés után egy kis ügyességi feladat mozgatta meg a résztvevőket, két petrence rúd segítségével szénát kellett egyik oldalról a másik oldalra átszállítani. Ez a feladat nagy sikert aratott a gyerekek körében, a lelkes "bal-jobb" ütem kántálásától zengett a Vadaspark.

 

Megtanultak horgot kötni, melyet "csak egyszer mutattunk meg", és az elkészült horgot botra kötve kihorgászhatták a filmben is szereplő két halat, a harcsát és a nyurgapontyot. Végül a tűzrakás nehéz feladatával is megküzdöttek.

 

A feladat azonban kicsit bonyolultabb volt, hiszen csak "kimért porcióval" indulhatott a tűz csiholása. Az elkészítéshez egy kis darab papír, egy maréknyi szalma és nád, valamint néhány vastagabb ág, és 2 szál gyufa állt a rendelkezésre. A munka nem volt könnyű, kinek hamarabb, kinek később, de a végén mindenkinek lobogott vagy pislákolt a tüze.

 

A fáradt versenyzők megérdemelten tértek vissza az ebédlőbe, ahol már várta őket a meleg csipkebogyótea és a friss pogácsa. Összegzésként egy résztvevőkísérő szavai: De jó volt! Köszönjük szépen, igazán érdekes tanulságos és vidám délutánt töltöttünk tegnap a "Tüskevárban"!

 

Mindenkit szeretettel várunk vissza!

 

Fekete István nap

További képek a vetélkedőről itt.

Fekete István, Tüskevár, TISZApART Mozi, NEFAG Zrt., Balogh György, Szolnok, Kölcsey Ferenc Általános, Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, Belvárosi Általános Iskola, Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola, Szandaszőlősi Általános Iskola, Szent-Györgyi Albert Általános Iskola,Szóljon hozzá!  (A személyeskedő sértegetéseket és trágárságokat töröljük, a helyesírási hibákat javítjuk!)

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!ifj. Fekete István - Csí és Vit meg az emberek
Vinnai András, László István - Orosz kutyafajták - Kutyatár
Maderspach Viktor - Havasi vadászataim
dr. Ignácz Magdolna - Namibia - Első találkozás DVD
Szent Ivány Géza - Egy vadászéleten át
Békési Zoltán, Csarnai Erzsébet - Házi pálinkafőzés
T. Puskás Ildikó - Gyógyító ételek
Csörgő Anikó, Csigó László - A fürdőszoba
Fekete István - Sárgaréz patkók
Lükő Sándor - Kalandos vadászatok
Támogatott böngészők: Chrome (itt letölthető), Mozilla Firefox (itt letölthető)