Magyar English Deutsch Pусский


Új szabályok a kutyatartásban

MEGJELENÉS DÁTUMA

2012. 08. 01.

ROVAT

Aktuális

szerző

origo.hu

Vadászlap

Tilos mától a kutyák fülének csonkítása, és farokkurtításra is csak az állat hét napos koráig lesz lehetőség. További számos változás lépett életbe augusztus 1-jétől a kedvtelésből tartott állatok tartásával, forgalmazásával kapcsolatban, amelyek közül az egyik legfontosabb a kutyák kötelező chipes megjelölése.

Az új előírások értelmében a kisebb kutyák (20 kilóig) legalább 10, közepes testűeknek (20-40 kilogramm) 15, nagytestűeknek 20 négyzetméter területet kell biztosítani a jövőben - derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményéből. Változnak a kikötve tartás szabályai is. A kistestű ebet legalább 4, a közepes testűt 6, a nagytestűt 8 méteres eszközzel (lánccal, kötéllel stb.) szabad csak megkötve tartani.

 

Hiába látná a gazda azt csinosabbnak, augusztustól a fülcsonkítás nem, csak farokkurtítás lesz végezhető, az is csak az állat hét napos koráig. Szintén újdonság, hogy a kutya-. macska-, és görénykölyköket nyolchetes korukig kötelező lesz anyjukkal tartani.

A jogszabályváltozás leglényegesebb pontja, hogy 2013. január elsejétől a négy hónaposnál idősebb kutyák már csak chippel (elektronikus transzponderrel) megjelölve tarthatók. Ennek értelmében a gazdáknak még öt hónapjuk van, hogy elvégeztessék a szükséges állatorvosi beavatkozást.

 

A törvények szerint ezért legfeljebb 3500 Ft összeg kérhető az állat tartójától, amely magában foglalja a chip árát, a beültetés díját és az országos eb-adatbázisba való regisztráció díját is.

állattartás, kutyatartás, fülcsonkítás, farokkurtítás, chip, chipes megjelölés, lánc, elektronikus transzponder, állatorvos

Hozzászólások

2012. 08. 14. 08:21 kova

Meg tudná valaki mondani, hogy akkor az idei évben kurtítható-e a magyar vizsla farka?

2012. 08. 02. 08:05 Sebestyén Lajos

Immáron 5 kutyát (családtagként) tartó kutyaszerető emberként a legteljesebb mértékben helyeslem a jogszabály változást. Olyan kétségeim mindenképpen vannak, hogy nem érzem, valaha is ki vasalja be a betartásukat a szabálykövetésben, de csak abban "erőtlen" állatsanyargató gazembereken? Ha tudja valaki a megoldást, és nem azt, hogy jelenteni kell, hanem azt, hogy miként lesz annak elrettentő következménye, kérem jelezze!Szóljon hozzá!  (A személyeskedő sértegetéseket és trágárságokat töröljük, a helyesírási hibákat javítjuk!)

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!Mess Béla - Vadász tanmesék
Bán István - Medve 3
 - Mit kell tudni a halakról?
Wittinger László - Tiszta szívűek
Molnár Sándor-Répay Dorottya-Börcsök Zoltán - Mesélnek a fák
Maderspach Viktor,  - Karaván a havasokban
Monostori Károly - Ebtenyésztés kézikönyv ebtenyésztők, vadászok és ebkedvelők számára
Hunters Video - Die Welt des Rehbocks DVD
Kriska György - Élővilág Könyvtár Vízi gerinctelenek
Fekete István - Öreg utakon
Támogatott böngészők: Chrome (itt letölthető), Mozilla Firefox (itt letölthető)