Magyar English Deutsch Pусский


Vadász, puskát tölts!

MEGJELENÉS DÁTUMA

2011. 08. 23.

ROVAT

Külvilág

Vadászlap

Kárpátalján augusztus 13-án kezdetét vette a vadászidény. Az Ukrán Vadász- és Halásztársaság (UTMR) megyei szervezetéhez tartozó több mint 3000 vadász már türelmetlenül várta a szezon kezdetét, mely a kormány döntése alapján egy héttel később kezdődött az Ukrajna keleti részében gyakran előforduló erdőtüzek miatt.

Ukrajnában az egyéni vadászat a hét bármely napján űzhető, a csoportos és a hajtóvadászat kizárólag szombaton és vasárnap folytatható. Kárpátalján azonban inkább a vadászat utóbbi formáinak hódolnak.

 

A megyei szervezet elnöke, Olekszandr Vajsz a karpataljalap.net érdeklődésére elmondta, hogy Kárpátalján évről évre nő a vadállomány, a vaddisznó-szaporulat helyenként már négy-ötszöröse az optimálisnak. Őzek is egyre több helyen fordulnak elő. A fővadász megjegyezte, hogy ezek a kecses állatok egyre több olyan helyen telepednek meg, ahol nyugalomban vannak, és a téli időszakban rendszeresen etetik őket a vadászok. A nyulak populációja optimális Kárpátalján, a fácánállományt viszont tovább szeretnék növelni, ezért a megyében évek óta tilos a fácántyúkok lelövése és engedélyköteles a kakasok vadászata.

 

Az őzvadászat már június 5-én kezdetét vette és november 27-ig tart. Augusztus 13-tól a vadkacsára lehet vadászni, majd szeptemberben szünet következik, mert az állománya még nem elegendő ahhoz, hogy két-három hónapon keresztül rendszeresen vadászható legyen ez az ízletes húsú vad. Október 2-tól ismét lehet vadászni kacsára, ekkor veszi kezdetét a fácánvadászat is, mely december 25-én ér véget. Szintén augusztus 13-án kezdődött a másik nagyvad, a vaddisznó idénye is, amely január 29-ig fog tartani. November 13-tól már nyúlra is lehet vadászni, egészen december 25-ig.

A farkasok és a rókák október 22-től február 29-ig vadászhatók a most kezdődő őszi–téli idényben.

 

Orosz Kálmán, a nyolc ungvári járási település vadászait tömörítő Tisza Vadászkollektíva elnöke elmondta: az idénynek eredetileg augusztus 6-án kellett volna kezdődnie, amire a vadászok fel is készültek. Kellemetlen meglepetésként érte őket, hogy az ország keleti régióiban kihirdetett erdőtűzveszély miatt az egész országban késve vehette kezdetét a vadászidény. Az Ungvári járásban 570 hrivnya éves tagdíjat kell fizetniük az UTMR-hez tartozó vadászoknak, amelynek összege magába foglalja a többi között a kacsa és a nyúl egész éves lelövési díját. A fácánra viszont már külön engedélyt kell kiváltani. A tavalyi évben 20 hrivnyát kellett fizetni egy fácánkakas lelövéséért, éss véleménye szerint idén is hasonló összegbe fog kerülni a társaságok vadászai számára. Örvendetesnek nevezte, hogy az Ungvári járás területén is növekedni kezd a vaddisznóállomány, ami lehetővé teszi, hogy idén lelőjenek néhány példányt. Egy vaddisznó elejtése közel 600 hrivnyába kerül, viszont az engedély csak egy bizonyos napra szól, és ha a vadászoknak nem sikerül elejteni az áhított vadat, elvész a pénzük. Ugyanez a helyzet az őzbakkal is, amelynek kilövése több mint 200 hrivnyába kerül, és szintén csak egy napra adják meg az elejtési engedélyt. A szalókai vadászok kiváltottak egy – őzbak elejtésére feljogosító – licencet, hogy vadhússal kínálhassák meg az augusztus 14-ei falunapi ünnepségre érkező vendégeket.

Orosz Kálmán, Ukrán Vadász- és Halásztársaság, Olekszandr Vajsz, őzvadászat, Kárpátalja, Orosz Kálmán, vaddisznó, őz, hrivnya, UTMR, Szalóka, Tisza VadászkollektívaSzóljon hozzá!  (A személyeskedő sértegetéseket és trágárságokat töröljük, a helyesírási hibákat javítjuk!)

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!Kiss J. Botond - Így láttam Indiát
Matyikó Tibor - Állatok közelről
Kovács Dénes - Billenőcsövű golyós vadászfegyverek
Bors Richárd,  - A sparhelt titkai
Kollányi Ágoston - Noé bárkái DVD
 - Ajándékutalvány
dr. Ignácz Magdolna,  - Róka - festmény reprodukció
Mészáros Mihály, Länger György, Szabó Zsuzsanna - Puli, pumi, mudi - Kutyatár
dr. Koncz István - Party István - képemlékek a családi albumból
Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Támogatott böngészők: Chrome (itt letölthető), Mozilla Firefox (itt letölthető)